Trots op onze decorbouw

Een decor ontwerpen is één, maar deze ook maken is een heel ander verhaal. Daarom zetten wij met trots onze decorbouwer Gerrit Zuurbier in de spotlights.

Gerrit is de man met de gouden handen. Hij deed veel aan het decor van VVO Dirkshorn voor de voorstelling ‘Hotel te Koop’. Daarnaast vindt Gerrit het leuk om te acteren. Zo speelt hij dit seizoen de rol van dichter Paul in Alan Ayckbourn’s ‘Prettige Feestdagen’. Gerrit was bereid om de decorbouw van Pro Show Musicals op zich te nemen, en het resultaat mag er zijn.

Maar voordat het tot een bouw van decor komt, moeten er eerst ontwerptekeningen worden gemaakt. Scriptschrijver Lars van der Brugge had het plaatje al aardig in zijn hoofd zitten.

Grootste obstakel bij musicals is dat er verschillende scenes zijn in verschillende settings. Dat maakt dat als je met decor werkt, je dit ook snel kan veranderen. 

Lars verzon het idee van twee grote draaiplateau’s op wielen die op de linker en rechter zijkant van het podium staan. Ieder draaideel heeft aan drie zijdes een decor en de belangrijkste ‘rekwisieten’ zoals stoelen, tafels en accessoires staan al op dat draaidecor. Hierdoor is er weinig gesleep en dat scheelt heel veel gedoe en tijd in de scènewisselingen.

Als het zo’n gedoe is, waarom dan tóch een decor? Omdat we bij Pro Show Musicals vinden dat we iedereen ‘op handen’ willen dragen, ook ons publiek.

Mensen betalen straks twintig euro voor een kaartje. Je kunt dan wel spelers in een prachtig kostuum neerzetten voor een (beamer) projectiedoek, maar dat maakt het beeld nog niet compleet. Het is juist de combinatie van beamertechniek met decor en kleding wat het ‘perfecte plaatje’ maakt. Voeg daar de licht & geluidstechniek aan toe met een spannend verhaal en prachtige muziek en je hebt het ideale avondje uit.